Hotel

CĂLĂTORIE ÎN TIMP CU DOUĂ GENERAŢII EMBLEMATICE ALE LUXULUI BMW.

<b>Călătorie în timp cu două generaţii emblematice ale luxului BMW.</b>

Cum arată luxul zilei de mâine? În cadrul unei călătorii de-a lungul Pasului Furka, MasterChef Nenad Mlinarevic şi hotelierul Daniel Mani călătoresc în timp cu un BMW Seria 8 Gran Coupé şi cu predecesorul său în vârstă de 30 de ani.

 

 

Este 7 dimineaţa şi ne aflăm în Pasul Furka, în vârful Alpilor elveţieni. Linişte deplină. Singurul zgomot care se aude este cascada de pe gheţarul Rhône. Curbele în ac de păr sunt nestingherite. Dinspre Pasul Grimsel, vântul împinge valuri impresionante de ceaţă adânc în vale. Natura a creat un peisaj superb, care este perfect pentru această întâlnire istorică a prezentului cu trecutul.

 

De peste 100 de ani, Pasul Furka este un traseu popular pentru călătoriile de lux. Mai întâi cu trăsurile, apoi cu maşinile. BMW Seria 8 (E31) a fost cel mai avansat automobil de lux al vremurilor sale, în anii 1980 şi `90. Dar cum duci acest lux ademenitor în viitor? Cum s-a schimbat conceptul de exclusivitate de la primul model BMW Seria 8 încoace? Am invitat doi experţi elveţieni în materie de lux contemporan la un interviu special şi le-am propus să găsească răspunsul la această întrebare - parcurgând acest traseu spectaculos din munţii ţării lor la bordul unui BMW Seria 8 din prezent.

 

În locul în care, în trecut, oaspeţii hotelului Belvedere din Pasul Furka coborau din trăsuri şi păşeau pe gheţarul elveţian, acum sunt parcate noul BMW M850i xDrive Gran Coupé şi predecesorul său, BMW Seria 8 (E31), lansat în 1989. Nenad Mlinarevic şi Daniel Mani coboară din automobile şi admiră priveliştea în linişte. Ţara lor a reuşit din nou să-i lase fără cuvinte.

Citeşte în continuare

Emisii medii de CO2: 226-229 g/km Consum mixt de combustibil: 9,9-10,0 l/100 km

-

Noua generaţie a luxului: protagoniştii

 

 

Nenad Mlinarevic

 

În bucătăria restaurantului „focus” din Vitznau, aproape de Lucerna, „Chef-ul elveţian al anului 2016” Nenad Mlinarevic a reuşit să obţină două stele Michelin. Dar apoi a luat decizia curajoasă şi neobişnuită de a renunţa la distincţiile sale. Mlinarevic voia un restaurant pentru toată lumea, voia să facă oamenii fericiţi cu mâncare bună. Cu ajutorul câtorva prieteni a deschis restaurantul „Bauernschänke” în Zurich şi, de-a lungul anilor, a reuşit să creeze concepte gastronomice pentru restaurante precum „Fritz & Felix” din luxosul hotel „Brenner's Park Hotel” din Baden-Baden, Germania.

Citeşte în continuare
Nenad Mlinarevic în restaurantul hotelului „The Hide” din Films. Curajul şi creativitatea pe care se bazează succesul faimosului chef elveţian încalcă toate regulile bucătăriei gourmet clasice.

Daniel Mani

 

Câţi dintre noi pot spune că munca noastră ne-a permis să traversăm unul dintre cele mai frumoase pasuri din munţii Alpi? Împreună cu partenerii săi Günter şi Manfred Weilguni, hotelierul Daniel Mani proiectează staţiuni de wellness în Elveţia pentru călătorul modern. Hotelul său „Spedition”, din Thun, a câştigat premiul UNESCO Prix Versailles din acest an pentru cel mai frumos decor interior din lume. Dincolo de Pasul Furka se află satul Films, care găzduieşte elegantul hotel deţinut de Mani, „The Hide” Hotel Films - destinaţia turului elveţian al experţilor noştri la volanul celor două generaţii de BMW Seria 8.

Citeşte în continuare
Daniel Mani în holul hotelului „The Hide” din Films. Interiorul a fost proiectat de studioul de design suedez Stylt Trampoli AB.
Succesorul în prim-plan; predecesorul în oglinda retrovizoare. Pasul Furka este locul perfect pentru reuniunea dintre noul BMW Seria 8 Gran Coupé şi primul model Seria 8.

Acasă, în trecătoare

Recenzie. Aventura la volanul celor două maşini începe în Gletsch. Pasul Furka leagă cătunul din cantonul Valais de Andermatt, situat în cantonul Uri. Pentru Daniel Mani, care vrea să parcurgă prima secţiune la volanul modelului Seria 8 original, este o privelişte familiară. Când era copil, familia sa obişnuia să aleagă acest traseu pentru a traversa munţii. Iar în prezent, el se deplasează des între hotelurile sale din Thun şi Films pe acest drum montan. „Excursiile noastre în Pasul Furka sau pasul Grimsel erau aproape o tradiţie. Iar când mi-am luat permisul, am traversat Pasul Furka chiar în ziua următoare.” Şi pentru Nenad Mlinarevic munţii sunt un teritoriu bine cunoscut. „Sunt casa mea. Îmi place să traversez mai ales Pasul Julier.” Pentru a aprecia pe deplin trecătoarea, confortul şi ţinuta de drum excelentă sunt esenţiale. Dar cea mai importantă este siguranţa şi posibilitatea de a accelera la ieşirea din curbe.

Citeşte în continuare
Plăcerea de a conduce şi calitatea superioară. În actuala generaţie a modelului BMW Seria 8, la fel ca în cea anterioară, bucuria de a conduce face echipă excelentă cu luxul contemporan.

Luxul este suma multor detalii

Lucrurile se schimbă de-a lungul timpului. Pe măsură ce percepţia asupra automobilelor de lux s-a schimbat, la fel s-a întâmplat şi în cazul călătoriilor de lux. Încă de la finalizarea construcţiei sale, în 1882, şi odată cu apariţia turismului pe trecătoarele montane, hotelul Belvédère era întruchiparea elitei şi spiritului de pionierat. Dar de atunci a trecut mult timp, iar emblematica clădire este închisă de câţiva ani buni. Această destinaţie legendară este doar un monument acum. Dar farmecul său nu a dispărut. Dimpotrivă. Jumătate de oră mai târziu, ambele automobile sunt în faţa hotelului. Şoferii fac schimb de maşini.

 

Daniel Mani se urcă la volanul noului BMW Seria 8 Gran Coupé. Atinge cusăturile scaunelor din piele perforată şi se uită la Mlinarevic. „Îmi place atât de mult senzaţia. Voiam să ating schimbătorul de viteze din cristale Swarovski şi difuzoarele (➜ Cele mai bune 6 piese pentru a testa difuzoarele din maşină). Cum se simt elementele de aluminiu metalul frezat? Ca pielea de pe bord? Indiferent că e vorba de o cameră de hotel sau de o maşină, dacă multitudinea de mici detalii formează un tot unitar, pentru mine este un design perfect.”

Citeşte în continuare
Designul unei maşini şi cel al unei camere de hotel au ceva în comun: este esenţială multitudinea de mici detalii unice care formează un tot unitar.
Daniel Mani | Proprietarul hotelului „The Hide” din Films

LUXUL ESTE UN SERVICIU CARE DEPĂŞEŞTE ORICE AŞTEPTARE

Condusul este cel mai bun mod de a se deconecta pentru hotelierul Daniel Mani. Timpul petrecut la volan este un lux pe care şi-l oferă des. 

În trecut, luxul era asociat cu produse exclusiviste şi materiale scumpe. În ziua de astăzi, experienţele unice, cum ar fi o călătorie sau mâncarea de calitate superioară, sunt foarte apreciate. „Luxul nu trebuie să fie ostentativ”, explică Daniel Mani. S-au dus zilele când valeţii sau liftierii serveau oaspeţii, dar nu aveau voie să intre în discuţie cu ei. „Luxul înseamnă apropiere. Interacţiunea cu oamenii. Să fii o gazdă cu personalitate.” „Exact”, aprobă Nenad Mlinarevic. „Personalitatea este cel mai important ingredient - fie că vorbim despre restaurant sau despre recepţie.”

 

La începutul secolului 20, hotelurile de lux atrăgeau oaspeţi cu facilităţi precum lifturi electrice sau tuburi de vorbire, care permiteau oaspeţilor să vorbească cu personalul din confortul propriei camere. În ziua de astăzi, oaspeţii pot controla iluminatul ambiental şi jaluzelele prin intermediul tabletei sau se pot relaxa în cada cu hidromasaj din cameră. „Oaspeţii care stau în hoteluri de lux se aşteaptă la confort şi la produsele potrivite fiecăruia. Ce putem oferi dincolo de asta este legătura umană”, adaugă Daniel Mani. „O gazdă care este la faţa locului. Atenţie. Şi servicii care depăşesc orice aşteptare.”

mountain

Libertatea ca şi motivaţie

Faimoasa cale ferată cu cremalieră Furka pentru locomotive cu abur taie versanţii şi este la fel de fascinantă ca în perioada sa de aur. Aproximativ o sută de metri deasupra ei, noul BMW Seria 8 Gran Coupé pluteşte în fiecare curbă, urmat de predecesorul său. Motorul său V12 a fost revoluţionar la vremea sa şi este o dovadă clară a revoluţiei tehnologice din anii 1980 şi `90.

 

Inovaţia este un factor esenţial pentru Nenad Mlinarevic. Dar luxul nu înseamnă necesitatea de a reinventa totul. Acest concept are nevoie doar de implementare cu pasiune: „Este mult mai eficient să-ţi pui propria amprentă pe ceva ce deja există”, spune Mlinarevic. Elveţianul are 38 de ani, este înalt, îmbrăcat în negru, tatuat, are barbă şi condimentează fiecare propoziţie cu un strop de umor. Noua generaţie de chefi gourmet este cu picioarele pe pământ şi inovatoare.

Citeşte în continuare
Pentru mine, adevăratul lux din farfuria ta înseamnă să nu vezi efortul depus, ci să-l guşti.
Nenad Mlinarevic | Chef Michelin
Impresionant indiferent din ce unghi de uiţi. Când eşti într-un tur al Elveţiei cu un BMW Seria 8 virajele în ac de păr ale drumurilor montane, totul ţine de frânare şi accelerare - la fel ca întotdeauna.

Comfort Food cu o surpriză, aşa şi-a denumit filozofia chef-ul cu stele Michelin. De exemplu, Mlinarevic a reinterpretat delicatesa omonimă a lui Auguste Escoffier (inventată în 1927) pentru restaurantul său. „Tatar”, inclusiv variante vegane. „Nu sunt unul dintre chefii aceia care termină de gătit şi apoi mai petrece încă zece minute mutând mâncarea prin farfurie cu o pensetă. Vreau ca mâncarea mea să fie simplă, dar distractivă. Nu poţi vedea efortul depus pentru a o prepara. Trebuie să o guşti.”

 

Daniel Mani, proprietarul unui restaurant de succes, nu poate decât să fie de acord. El spune că mulţi oameni cred că fine dining-ul devine din ce în ce mai scump, mai exclusivist, mai deosebit, indiferent dacă deguşti într-un restaurant dintr-un oraş mare sau -un hotel din Alpii elveţieni. Îi arată lui Mlinarevic o fotografie pe smartphone-ul lui. „Recent, am gătit pentru o moştenitoare miliardară în hotelul meu. Şi am ales un preparat foarte simplu: drob de carne cu clătite de cartofi După ce a terminat a venit în bucătărie plină de entuziasm - nu mai mâncase atât de bine de mult timp. Gătitul simplu cu cele mai bune ingrediente este noul meu lux.”

 

Maşinile de lux moderne, precum BMW Seria 8 Gran Coupé, sunt personalizate în funcţie de preferinţele posesorului – iar  în această categorie intră şi ce se află sub capotă. Şi călătoriile de plăcere ale lui Nenad Mlinarevic sunt la fel - îi place mult să folosească treptele superioare a avut o idee specială pentru conceptul culinar al restaurantului său „Fritz & Felix”. Atracţia principală a restaurantului este un grătar de 3,1 tone (2,8 tone metrice) din fontă care a fost fabricat la comandă în La Coruña, Spania. Care a costat cât o maşină de clasă medie. Şi acesta este un lux modern pentru Mlinarevic şi Mani - nu e vorba doar de mâncare pe o farfurie, ci de o experienţă unică ce începe în bucătărie şi se termină cu serviciile oferite clienţilor.

 

Următoarea aventură care îi aşteaptă pe cei doi sunt cele 24 de viraje în ac de păr din Pasul Oberalp, de la Andermatt până la Disentis, un ingredient perfect pentru o călătorie plăcută. Fiecare viraj (12 sfaturi profesionale: cum să găseşti linia ideală în orice viraj), ascunde o panoramă spectaculoasă. Puţin mai târziu, cele două automobile BMW Seria 8 parchează în faţa destinaţiei finale a acestei călătorii elveţiene în timp: Hotelul „The Hide” Films, care s-a deschis la finalul anului 2018.

Citeşte în continuare
Sosirea la hotelul „The Hide” din Films. Un instantaneu cu Nenad Mlinarevic. Faimosului chef nu îî place să stea pe loc - alege să se reinventeze mereu. Setul său de cuţite şi laptopul îl acompaniază în toate călătoriile.

Pentru Nenad Mlinarevic, luxul modern din bucătărie nu mai este limitat doar la caviar, homar sau foie gras. „Pentru mine, luxul înseamnă şi ceva rar. De exemplu, în bucătăria mea folosesc uleiuri de la Simon Müller. Compania produce ulei de seminţe de măceş în fabrica sa din Basel, Elveţia. În fiecare an se fac doar aproximativ 2 litri. E un ingredient cu adevărat luxos.” Uleiul este produs cu o presă de ulei care valorează aproximativ 25.000 de dolari americani. Dar situaţia poate fi şi mai exclusivistă de atât - unul dintre furnizorii lui Mlinarevic decide dacă ai voie să-i cumperi produsul. „Brutarul meu nu numai că se autointitulează „Eigenbrötler”, ci este chiar un lup singuratic”, explică Mlinarevic. „Îşi selectează clienţii şi împarte pâinea din brutăria lui doar cu oameni despre care crede că înţeleg, apreciază şi respectă meşteşugul său.”

Citeşte în continuare
Chef-ul cu stele Michelin Nenad Mlinarevic şi hotelierul Daniel Mani discutând. Amândoi consideră că luxul modern este o experienţă care depăşeşte orice aşteptare.

Este momentul pentru lux individual

În contrast cu fostul hotel Belvédère din Pasul Furka sau cu complexul de cinci stele Chedi Andermatt - care au pus micuţul orăşel elveţian Andermatt pe harta turismului de lux - este greu să-ţi dai seama din exterior că „The Hide” Films este un hotel. Şi acest lucru este intenţionat. Pentru hotelierul Daniel Mani, luxul este simplu, inteligent şi ţine de micile detalii. Din nou, ideea a fost implementată de studioul de design suedez Stylt Trampoli AB la interior. Recompensa: toate cele trei hoteluri elveţiene administrate de Mani şi partenerii săi au fost acceptate în Asociaţia Hotelurilor de Design.

 

„Am vrut să creăm o cameră de zi mare. O bună parte din mobilă a fost făcută la comandă în conformitate cu cerinţele noastre.” Estetică personalizată pentru oaspeţii care vor să schimbe din când în când costumul cu o pereche de pantaloni scurţi. Hotelierul însuşi este întruchiparea vie a interpretării lipsite de stres a luxului care prevalează în hotelul său. „E meritul Silicon Valley”, spune Mani. „Noul tip de călătorit în lux înseamnă alegerea conştientă a unor hoteluri în care te poţi mişca nestingherit. Timpul şi atenţia personală pe care le-o putem acorda sunt nepreţuite pentru clienţii noştri. Experienţe pe care nu le vei uita.”

 

Ce este important pentru un chef de top atunci când călătoreşte? Mani îl întreabă pe Mlinarevic. „Nu vreau să mă simt de parcă mă aflu într-un magazin de mobilă lipsit de personalitate sau într-un palat baroc”, spune Mlinarevic. „Îmi plac hotelurile care sunt foarte spaţioase şi au un design frumos. Hoteluri precum „The Hide”, care îmi lasă impresia că stau la nişte prieteni. Prieteni care se întâmplă să aibă o casă mare. Mi-ar plăcea să mă întorc aici cândva ca să petrec un weekend liniştit.”

 

Când Nenad Mlinarevic şi Daniel Mani discută despre detalii, dedicaţia din ochii lor este precum un turometru în zona roşie, fie că este vorba despre prepararea cartofilor sau despre deschiderea unui hotel sau restaurant nou. „Simplu cât este necesar şi cât mai bun posibil”, explică Mlinarevic. „Când proiectezi un restaurant, un hotel sau o maşină de lux, vrei să-ţi iasă totul bine din prima încercare.”

Citeşte în continuare
Măiestrie, formă perfectă şi plăcere: BMW Seria 8 Gran Coupé reflectă filosofia gastronomiei lui Nenad Mlinarevic şi conceptul unui hotel de design.

Amintiri preţioase

Nenad Mlinarevic şi Daniel Mani stau în holul hotelului şi se uită înspre curte. Ultimele raze de soare cad domol pe caroseriile spectaculoase ale celor două generaţii  BMW Seria 8. Care este următoarea destinaţie? Un alt traseu pitoresc? „O să străbat Australia cu maşina. Timp de o lună. Timpul este luxul meu”, dezvăluie Mlinarevic. Mani este atras de Tierra del Fuego. „Îmi doresc de mult timp să ajung acolo. Un peisaj dur şi arid. Ploaie, soare, marea, drumuri pustii şi eu singur în maşină.” Nenad atinge delicat liniile noului BMW Seria 8 Gran Coupé. „Desigur, mi-ar plăcea mult să iau această maşina cu mine. Dar acum am luxul amintirilor. Pentru că o călătorie se măsoară în amintiri, nu în kilometri.”

Citeşte în continuare
Perspective noi, stil consacrat - Nenad Mlinarevic şi Daniel Mani în curtea hotelului „The Hide” din Films.

Photos: Robert Grischek; Author: Markus Löblein

Citeşte în continuare
  • Te rugăm să reţii că următoarele informaţii sunt în conformitate cu legislaţia germană (Ordonanţa privind etichetarea consumului de energie pentru autoturisme).

  • Valorile privind consumul de combustibil, emisiile de CO2 şi consumul de energie indicate au fost calculate potrivit Regulamentului (CE) nr. 715/2007 în versiunea aplicabilă la momentul omologării aceste cifre se referă la automobile cu configuraţie de bază în Germania, iar autonomia este calculată în funcţie de echipamentele opţionale şi de dimensiunile jantelor şi anvelopelor disponibile pe modelul selectat.

    Valorile unor automobile sunt deja bazate pe noile reglementări WLTP („Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure”, „Proceduri de testare armonizate la nivel global pentru automobile uşoare”) [În ceea ce priveşte aceste automobile, pentru taxele auto sau alte obligaţii referitoare la emisiile de CO2 (cel puţin printre altele), valorile emisiilor de CO2 pot fi diferite faţă de valorile indicate aici.] Specificaţiile privind eficienţa CO2 sunt calculate potrivit Directivei nr. 1999/94/CE şi a Regulamentului CE în versiunea curentă aplicabilă.]

    Valorile indicate se bazează pe consumul de combustibil, valorile CO2 şi consumul de energie conform ciclului NEDC pentru clasificare.

    Informaţii suplimentare despre consumul de combustibil şi despre emisiile oficiale de CO2 pot fi obţinute consultând reglementările referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO2 şi consumul de energie ale automobilelor noi, care sunt disponibile la toate punctele de vânzare şi la https://www.dat.de/angebote/verlagsprodukte/leitfaden-kraftstoffverbrauch.html. Informaţii detaliate despre datele tehnice pot fi găsite pe pagina BMW corespunzătoare ţării tale.